• Θάνος Θεόδωρος, Κογκίδου Δήμητρα,

Ξεφύλλισμα

Περιεχόμενα

ISBN: 978-960-418-516-0

ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΥΔΟΞΟΥ: 102071961

ΕΚΔΟΣΗ: 1η Έκδοση

ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2022

ΣΕΛΙΔΕΣ: 368

ΕΠΙΣΤ. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Θεόδωρος Θάνος, Δήμητρα Κογκίδου

Κατηγορία: .
Κατηγορία:

ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Για μία Συμπεριληπτική Εκπαίδευση Χωρίς Βία και Διακρίσεις

Συγγραφέας/είς: “Θάνος Θεόδωρος” “Κογκίδου Δήμητρα

€20.48

Ποσότητα:

Τα κείμενα του συλλογικού τόμου μπορούν να συμβάλουν στην κατανόηση ειδικών θεμάτων και πεδίων όπου (ανα)παράγονται έμφυλες ανισότητες και διακρίσεις στην εκπαίδευση, καθώς και στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ενίσχυση των δεξιοτήτων σε ζητήματα που αφορούν τις εκπαιδευτικές παρεμβάσεις για μια ασφαλή και συμπεριληπτική εκπαίδευση χωρίς εκφοβισμό, ανισότητες και διακρίσεις με βάση το φύλο, την ταυτότητα ή/και έκφραση φύλου, τα χαρακτηριστικά του φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Ο συλλογικός τόμος αποτελείται από τρία μέρη: Στο πρώτο μέρος, με τίτλο «Έμφυλες σχέσεις και ανισότητες στην εκπαίδευση», περιλαμβάνονται κείμενα σχετικά με τις έμφυλες ανισότητες και διακρίσεις στην εκπαίδευση. Στο δεύτερο μέρος, με τίτλο «Θέματα ομοφοβίας και τρανσφοβίας στην εκπαίδευση», περιλαμβάνονται κείμενα που αφορούν την ομοφοβία, την τρανσφοβία και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η συμπεριληπτική εκπαίδευση και η χρήση εκπαιδευτικών πρακτικών στην ευαισθητοποίηση των μαθητών και στην αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. Στο τρίτο μέρος, με τίτλο «Εκπαιδευτικά προγράμματα με την οπτική του φύλου», παρουσιάζονται εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία αποσκοπούν στην ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την αποδοχή όλων των παιδιών ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα ή/και έκφραση φύλου και τα χαρακτηριστικά φύλου, σε ένα σχολείο για όλα τα παιδιά.


Συλλογικό έργο


Περιέχει: Εισαγωγή - διαμόρφωση έμφυλων στερεοτύπων σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας: Η συμβολή του οικογενειακού περιβάλλοντος - Έμφυλες ανισότητες: ο ρόλος της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα - Ψηφιακό χάσμα στην ανώτατη εκπαίδευση: φύλο και χρήση του διαδικτύου για τις online εκπαιδευτικές δραστηριότητες - Γυναίκες Ρομά και ανώτατη εκπαίδευση: αντιλήψεις, εμπειρίες, προοπτικές - Γυναίκες και διοίκηση εκπαιδευτικών μονάδων: Μία κριτική προσέγγιση - Μεταμοντέρνος φεμινισμός και εκπαίδευση - Από το παιχνίδι στην άσκηση και από την άσκηση στην επιλογή επαγγέλματος: αναπαραγωγή της γυναικέιας ταυτότητας - Οι επικοινωνιακές δυνατότητες των ενήλικων γυναικών προσφύγων στο πλαίσιο της Ελληνικής Εκπαιδευτικής Μεταναστευτικής Πολιτικής - Το ζήτημα της έμφυλης ανισότητας στο σχολικό πλαίσιο - Έμφυλες ανισότητες στην εκπαίδευση: οι αντιλήψεις των δασκάλων για τις επιδόσεις των μαθητών και των μαθητριών στο μάθημα των Μαθηματικών - Πραγματικότητα και καθοδηγητικές αρχές για τη διασφάλιση μιας συμπεριληπτικής εκπαίδευσης, χωρίς εκφοβισμό και διακρίσεις με βάση το φύλο, την ταυτότητα ή/και έκφραση φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό - Παίζοντας πέρα από το ροζ και το γαλάζιο: Η τρομοκρατία της «κανονικότητας» και η ομοφοβία - εκπαιδευτικές δραστηριότητες - Η τέχνη της φωτογραφίας απέναντι στην ομοφοβία: Εκπαιδευτικές πρακτικές και καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις μέσα από τον φακό της «κοινωνιολογικής φαντασίας» - Ταυτότητα φύλου και τρανσοφοβία: η πραγματικότητα της Κυπριακής Εκπαίδευσης - Απόψεις παιδαγωγών προσχολικής ηλικίας για τη χρήση LGBTQ εκπαιδευτικού υλικού στο νηπιαγωγείο - Εκπαίδευση ενηλίκων και κοινωνικά ευάλωτες ομάδες - Από το αναλυτικό πρόγραμμα στην εκπαιδευτική πράξη. Το πρόγραμμα Σεξουαλικής Αγωγής «Παίζω με το Φρίξο» - Αυλές συμπερίληψης - Το πρόγραμμα GEM (Gender Equality Matters): η διδασκαλία για θέματα έμφυλης βίας και τα εμπόδια στο ελληνικό εκπαιδετικό σύστημα - Αναστοχασμός ως προς την νοηματοδότηση μιας δράσης στο πλαίσιο εφαρμογής ενός καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος με θέμα «Διαπροσωπικές–Διαφυλικές Σχέσεις» - Ευρετήριο

ISBN: 978-960-418-516-0
Κωδικός Ευδόξου: 102071961
Έκδοση: 1η Έκδοση
Έτος έκδοσης: 2022
Σελίδες: 368
Επιστ. Επιμέλεια: Θεόδωρος Θάνος, Δήμητρα Κογκίδου
Εκτύπωση: Μονόχρωμο
Διαστάσεις: 17 x 24
Εξώφυλλο: Σκληρό
Εκδότης: Εκδόσεις ΤΖΙΟΛΑ

Συγγραφέας:Θάνος Θεόδωρος
Ο Θεόδωρος Θάνος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τα επιστημονικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τις κοινωνικές ανισότητες στην εκπαίδευση, την εκπαίδευση και αγορά εργασίας, την κοινωνικοποίηση στην οικογένεια και το σχολείο, τη σχολική βία και παραβατικότητα και τη σχολική διαμεσολάβηση.
Συγγραφέας:Κογκίδου Δήμητρα
Η Δήμητρα Κογκίδου είναι καθηγήτρια της Ψυχολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (Π.Τ.Δ.Ε.) του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης με γνωστικό αντικείμενο «Ψυχολογία με έμφαση στο σχεδιασμό ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων». Γεννήθηκε και σπούδασε στη Θεσσαλονίκη. Μετά τη λήψη του διδακτορικού της εργάστηκε καταρχήν στο Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής (Κ.Ψ.Υ.) Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ. Συμμετείχε στο σχεδιασμό και υλοποίηση προγραμμάτων καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των μονογονεϊκών οικογενειών) και της εκπαίδευσης (ιδιαίτερα με θέματα αντισεξιστικής εκπαίδευσης). Τα γνωστικά αντικείμενα ειδίκευσης και ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, οικογενειών και πολιτικών για τις οικογένειες (με έμφαση στις μονογονεϊκές και ομογονεϊκές οικογένειες), καθώς και στις σπουδές φύλου (με έμφαση σε θέματα αντισεξιστικής εκπαίδευσης, ταυτοτήτων φύλου και διακρίσεων, έμφυλης βίας, ομοφοβίας στην εκπαίδευση και έμφυλου διαχωρισμού των παιχνιδιών). Έχει διδάξει μαθήματα σχετικά με τη Ψυχολογία, τις Ταυτότητες Φύλου, τις Οικογένειες, την Αντιρατσιστική/Αντισεξιστική/Διαπολιτισμική εκπαίδευση, τον Κοινωνικό Αποκλεισμό, το Φύλο και Παιχνίδι κ.ά. Είχε διοικητικές θέσεις στην Παιδαγωγική Σχολή και στο ΑΠΘ, όπως, Κοσμητόρισσα της Παιδαγωγικής Σχολής στο ΑΠΘ, Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στο Π.Τ.Δ.Ε., μέλος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας και της Επιτροπής Φύλου και Ισότητας του ΑΠΘ, πρόεδρος της Συνόδου των Προέδρων και Κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων στην Ελλάδα κ.ά. Στην Κύπρο ήταν μέλος του Δ.Σ. του Κυπριακού Συμβουλίου Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών (ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ.) για μια θητεία. Σήμερα είναι πρόεδρος της Επιτροπής Φύλου και Ισότητας στο ΑΠΘ.