• Τζαγκαράκης Στυλιανός

Ξεφύλλισμα

Περιεχόμενα

Νέο
ISBN: 978-618-221-040-6

ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΥΔΟΞΟΥ: 122082054

ΕΚΔΟΣΗ: 1η Έκδοση

ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2023

ΣΕΛΙΔΕΣ: 456

Κατηγορίες: , .

ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Συγγραφέας/είς: Τζαγκαράκης Στυλιανός

€37.94

Ποσότητα:

Το κοινωνικό κράτος συνιστά τον φορέα άσκησης μιας σημαντικής δέσμης δημόσιων πολιτικών, των κοινωνικών πολιτικών. Ο καθοριστικός ρόλος του στη διαμόρφωση συνθηκών κοινωνικής συνοχής και ευημερίας φαίνεται αδιαμφισβήτητος σε κάθε σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία, παρά τις αναπροσαρμογές και τις διαφορές στο εύρος και στον τρόπο άσκησης των κοινωνικών πολιτικών.

Ο παρών τόμος αναλύει κριτικά κάποιους σημαντικούς επιλεγμένους τομείς άσκησης κοινωνικής πολιτικής (απασχόληση, υγεία, κοινωνική ασφάλιση, εκπαίδευση) στην Ελλάδα και τους θέτει υπό συγκριτικό πρίσμα σε Νότια Ευρώπη και Ευρωζώνη, κατά τη διάρκεια των αλλεπάλληλων και συνεχών κρίσεων των τελευταίων ετών, που διαμορφώνουν μια κατάσταση μόνιμης κρίσης (permacrisis). Η ανάλυση των αναπροσαρμογών και των πολυδιάστατων δεδομένων του υφιστάμενου συγκειμένου άσκησης κοινωνικής πολιτικής στην Ελλάδα και τη Νότια Ευρώπη –αρχής γενομένης από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και, εν συνεχεία, μελετώντας την πορεία και τις επιπτώσεις της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, των περιοριστικών μέτρων και των αλλαγών στην κοινωνική πολιτική στην Ελλάδα λόγω των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, της πανδημίας και των νέων προκλήσεων (τεχνολογικές αναπροσαρμογές, ενεργειακή κρίση)– αποσκοπεί στο να συμβάλει στην κατανόηση των μετασχηματισμών των κοινωνικών πολιτικών εν μέσω κρίσεων. Ταυτόχρονα, πραγματοποιείται ανάλυση του τρόπου λειτουργίας σημαντικών τομέων του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα και τονίζεται η σημασία τους στην εμπέδωση της κοινωνικο-οικονομικής σταθερότητας.

Περιέχει: Πρόλογος - Εισαγωγή - Διανοητικές Διαστάσεις και Ιστορικές Καταβολές του Κοινωνικού Κράτους - Το Φαινόμενο της Συνεχούς Κρίσης (Permacrisis) & το Νέο Πλαίσιο Εφαρμογής Πολιτικών για το Κοινωνικό Κράτος - Οι Πολιτικές του Κοινωνικού Κράτους στην Ελλάδα κατά τη Διάρκεια της Συνεχούς Κρίσης υπό Συγκριτικό Πρίσμα - Κριτική Συνθετική Αποτίμηση των Κοινωνικών Πολιτικών στην Ελλάδα της Permacrisis Εποχής - Βιβλιογραφία - Ευρετήριο - Παράρτημα

ISBN: 978-618-221-040-6
Κωδικός Ευδόξου: 122082054
Έκδοση: 1η Έκδοση
Έτος έκδοσης: 2023
Σελίδες: 456
Εκτύπωση: Τετράχρωμο
Διαστάσεις: 17 x 24
Εξώφυλλο: Σκληρό
Εκδότης: Εκδόσεις ΤΖΙΟΛΑ

O Δρ Στυλιανός Ιωάννης Τζαγκαράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1986. Είναι διδάσκων (με το Πρόγραμμα Απόκτησης Ακαδημαϊκής και Διδακτικής Εμπειρίας) στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης και Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων (ΕΟΠΕ). Είναι κάτοχος πτυχίου Πολιτικής Επιστήμης (από το Πανεπιστήμιο Κρήτης), μεταπτυχιακού διπλώματος στην «Πολιτική Ανάλυση και Πολιτική Θεωρία», με ειδίκευση στις «Δημόσιες και Ευρωπαϊκές Πολιτικές» (από το Πανεπιστήμιο Κρήτης), μεταπτυχιακού διπλώματος στην «Κοινωνική Πολιτική», με ειδίκευση στην «Οικονομία, Διοίκηση και Πολιτική Υγείας» (από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου) και διδακτορικού διπλώματος (τίτλος διδακτορικής διατριβής: «Κρίση και Κράτος Πρόνοιας στην Ελλάδα 2009-2015: Μια κριτική ανάλυση») από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η διδακτορική του διατριβή έχει τιμηθεί με το βραβείο του ΕΟΠΕ «Κατερίνα Παναγοπούλου» ως η πρώτη καλύτερη διδακτορική διατριβή πολιτικής επιστήμης για το 2017.

Δρ Στυλιανός Ιωάννης Τζαγκαράκης είναι Field Manager του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης (ΚΕΠΕΤ) και Chair του Steering Committee του Political Culture Standing Group του European Consortium for Political Research (ECPR). Έχει διατελέσει επισκέπτης ερευνητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου την περίοδο Σεπτέμβριος 2018-Σεπτέμβριος 2019. Επίσης, έχει εργαστεί ως κύριος ερευνητής σε σημαντικό αριθμό ερευνητικών έργων, χρηματοδοτούμενων από Ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

Ο Δρ Στυλιανός Ιωάννης Τζαγκαράκης μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά και έχει περισσότερες από 60 επιστημονικές δημοσιεύσεις στα ελληνικά και στα αγγλικά σε επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και συλλογικούς τόμους. Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε περισσότερα από 60 διεθνή επιστημονικά συνέδρια και workshops στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τα ερευνητικά και επιστημονικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν, μεταξύ άλλων, σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, δημόσιων πολιτικών, κοινωνικής ευπάθειας, κοινωνικών δικαιωμάτων, μετανάστευσης, πολιτικών υγείας και κοινωνικής βιωσιμότητας. Επίσης, είναι Editor in Chief στο HAPSc Policy Briefs Series, Μέλος του Editorial Board στο Springer Nature Social Sciences, στο European Journal of Political Culture και στο Studia Humanitatis Journal του Πανεπιστημίου Rey Juan Carlos στην Ισπανία, καθώς και αξιολογητής σε 5 διεθνή περιοδικά.