• Τσιάντος Β.

Ξεφύλλισμα

Περιεχόμενα

Νέο
ISBN: 978-618-221-089-5

ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΥΔΟΞΟΥ: 133026495

ΕΚΔΟΣΗ: 1η Έκδοση

ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2024

ΣΕΛΙΔΕΣ: 400

Κατηγορία: .
Κατηγορία:

ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Συγγραφέας/είς: Τσιάντος Β.

€19.08

Ποσότητα:

Είναι γενικώς αποδεκτό ότι η αρχαιοελληνική φιλοσοφία επέδρασε σημαντικά στη φιλοσοφική σκέψη των νεότερων στοχαστών. Πολλοί νεότεροι φιλόσοφοι «επέστρεψαν» στην προσωκρατική σκέψη, στον Σωκράτη και στον Πλάτωνα, για να βρουν απαντήσεις σε σύγχρονα προβλήματα. Για παράδειγμα, η επιστήμη της φυσικής έχει ανακαλύψει νέους δρόμους από τον 20ό αιώνα μέχρι σήμερα. Παρ’ όλα αυτά, τα βασικά ερωτήματα σχετικά με τις αρχές παραμένουν. Για παράδειγμα, ποιο είναι το μικρότερο κομμάτι ύλης;

Είναι τα άτομα, τα κουάρκς, τα λεπτόνια ή κάτι μικρότερο; Επίσης, το ερώτημα ποια είναι η μορφή του ηλεκτρονίου απασχολεί σήμερα τους φυσικούς και τους φιλοσόφους. Είναι σωματίδιο ή κύμα; Ή και τα δύο; Η επιστροφή στις απαρχές της φιλοσοφικής σκέψης για την κατανόηση των βασικών εννοιών των επιστημών είναι σημαντική. Εάν οι βάσεις δεν είναι στέρεες, τότε ολόκληρη η επιστήμη είναι μετέωρη. Άρα, τι πρέπει να κάνουμε; Να επιστρέφουμε ξανά και ξανά στα κείμενα των προσωκρατικών φιλοσόφων, που έθεσαν πολλές από τις αρχές. Από την άλλη μεριά, με τη στροφή της φιλοσοφίας στα ηθικά θέματα, η στάση του Σωκράτη και οι απόψεις του Πλάτωνα μπορούν να γίνουν ο φάρος μας για μία ζωή αρμονική, δίκαιη, συνετή, ευδαίμονα. Με λίγα λόγια, η αρχαία ελληνική φιλοσοφία μπορεί να είναι η πυξίδα της ζωής μας.

Περιέχει: Εισαγωγή - Προσωκρατικοί Φιλόσοφοι - Σωκράτης - Σκέψεις με Αφορμή του Προσωκρατικούς, τον Σωκράτη και τον Πλάτωνα - Επίλογος -Βιβλιογραφία - Ευρετήριο

ISBN: 978-618-221-089-5
Κωδικός Ευδόξου: 133026495
Έκδοση: 1η Έκδοση
Έτος έκδοσης: 2024
Σελίδες: 400
Εκτύπωση: Μονόχρωμο
Διαστάσεις: 14 x 21
Εξώφυλλο: Σκληρό
Εκδότης: Εκδόσεις ΤΖΙΟΛΑ

Συγγραφέας:Τσιάντος Β.

Ο Βασίλης Τσιάντος είναι Καθηγητής του τμήματος Φυσικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Διετέλεσε μέλος της Ολομέλειας και μετέπειτα του Συμβουλίου της ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας για την Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), από τον Απρίλιο του 2013 μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, και Αντιπρόεδρος της ΑΔΙΠ από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι τον Ιανουάριο του 2020.

Είναι μαθηματικός, απόφοιτος του τμήματος Μαθηματικών του ΑΠΘ (1984). Διδάσκει μαθήματα του γνωστικού του αντικειμένου (Μαθηματικά Ι, Μαθηματικά ΙΙ, Διαφορικές Εξισώσεις, Μετασχηματισμούς, Αριθμητική Ανάλυση, Θεωρία Παιγνίων, Συνδυαστική Βελτιστοποίηση, Στοχαστικές Διεργασίες, κ.λπ.). Το διδακτορικό του είναι στον χώρο των αριθμητικών μεθόδων για συνήθεις διαφορικές εξισώσεις και πιο συγκεκριμένα στις εφαρμογές τους στον μικρομαγνητισμό (Πανεπιστήμιο Μάντσεστερ, Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, 2000). Διαθέτει επιπλέον δύο μεταπτυχιακά διπλώματα, ένα MSc στη Μαθηματική Μοντελοποίηση (Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο Μάντσεστερ, 1996) και ένα MPhil στα Δίκτυα Ουρών (Πανεπιστήμιο Μπράντφορντ, 1997).

Έχει περισσότερες από 50 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά με κριτές, περισσότερες από 20 ανακοινώσεις σε συνέδρια με κριτές και είναι συγγραφέας δύο βιβλίων μαθηματικών και προγραμματισμού. Δημοσιεύει πολιτικά και φιλοσοφικά άρθρα στον ημερήσιο, έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και σε ηλεκτρονικές εφημερίδες της Αθήνας. Παράλληλα έχει δώσει αρκετές διαλέξεις για το έργο του Πλάτωνα.