Το «ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ – Ιστορία, Θεσμοί, Πολιτικές» αναλύει και αναδεικνύει τη μοναδικότητα αλλά και τη δυσκολία του ευρωπαϊκού ενοποιητικού εγχειρήματος. Περιγράφει, δηλαδή, όσο πιο ανάγλυφα γίνεται αυτό που είπε ο Robert Schuman το 1950, ότι «…η Ευρώπη δεν θα δημιουργηθεί ως διά μαγείας…».
Αποτελεί καρπό προσεκτικής έρευνας και συγκέντρωσης πληροφοριών ιστορικών, πολιτικών και οικονομικών, κινούμενο άνετα σε τέσσερα ακαδημαϊκά πεδία: της πολιτικής επιστήμης, της ανάλυσης των θεσμών, της οικονομικής επιστήμης και της ιστορίας. Το βιβλίο αποτελεί αυτό το οποίο στην ακαδημαϊκή γλώσσα ονομάζεται «έργο αναφοράς»: ένα βιβλίο στο οποίο μπορεί να ανατρέξει κανείς για να λάβει ακριβή, εξαντλητική και τεκμηριωμένη πληροφόρηση για τη δημιουργία και λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε είκοσι ένα κεφάλαια με πλήθος φωτογραφιών, διαγραμμάτων, χαρτών και παρεμβλημάτων πηγών, αναπτύσσει κατά τρόπο ευσύνοπτο και ευανάγνωστο και για τους μη ειδικούς τις ευρωπαϊκές ιστορικές καταβολές, τα σημαντικά βήματα για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις συνθήκες, τις πολιτικές και τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την έως τώρα πορεία της, συγκεντρώνοντας όλα αυτά τα στοιχεία που λίγο πολύ έχουμε ακούσει ή και ζήσει, αλλά θα θέλαμε να γνωρίζουμε καλύτερα.
Απευθύνεται τόσο στον απλό όσο και στον περισσότερο εξειδικευμένο αναγνώστη που θα επιθυμούσε να έχει μία σχετικά ολοκληρωμένη εικόνα για την ενοποιητική διαδικασία και τη λειτουργία αυτού του sui generis οικοδομήματος της Ενωμένης Ευρώπης. Το βιβλίο μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί ως διδακτικό βοήθημα από φοιτητές που σπουδάζουν το αντικείμενο της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Περιέχει: 1. Η «ευρωπαϊκή ιδέα» και οι πρώτες προσπάθειες για την υλοποίησή της, 2. Από τα ερείπια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έως τη Γένεση της Νέας Ευρώπης, 3. Από τη Διακήρυξη Schuman έως την ίδρυση των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (1950-1958), 4. Από την κρίση έως το Συμβιβασμό του Λουξεμβούργου και τη στασιμότητα (1958-1969), 5. Από τη Διάσκεψη της Χάγης έως τις κρίσεις της δεκαετίας του ‘70 (1969-1979), 6. Από τη διεύρυνση προς Νότο έως την Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη (1979-1986), 7. Από το στόχο της ενιαίας αγοράς έως τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1986-1993), 8. Από την ίδρυση της ΕΕ έως τη Συνθήκη του Άμστερνταμ (1993-1999) , 9. Από τη Συνθήκη της Νίκαιας έως την πέμπτη και την έκτη διεύρυνση (1999 2007), 10. Από τη Συνθήκη της Λισσαβόνας μέχρι την έβδομη διεύρυνση (2007-2013), 11. Από το δημοψήφισμα εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ μέχρι την πανδημία ,12. Θεωρητικές προσεγγίσεις για την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση και η πορεία προς αυτήν, 13. Οι Θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι Νομοθετικές Διαδικασίες, 14. Η αίσθηση «Δημοκρατικού Ελλείμματος» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 15. Η Αγροτική και η Αλιευτική Πολιτική,16. Η Περιφερειακή Πολιτική, 17. Η Οικονομική και Νομισματική Πολιτική, 18. Η Εξωτερική και Αμυντική Πολιτική, 19. Η Κοινωνική Πολιτική, 20. Η Περιβαλλοντική Πολιτική, 21. Η Πολιτική Μετανάστευσης και Ασύλου